Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Kastelholmssamtal logoKastelholmssamtalen är ett återkommande evenemang under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen, där aktuella fredsfrågor diskuteras inför publik. Evenemanget arrangeras av Ålands fredsinstitut på Kastelholms slott på Åland. Publiken består av ett hundratal inbjudna gäster från Åland, Finland, Sverige och i viss mån övriga Norden och Europa. Det finns också ett antal öppna platser som intresserade kan anmäla sig till.

Kastelholmssamtalen hålls på svenska och är indelade i två delar.

Det första samtalet är ett panelsamtal som hålls på Kastelholms slott. Panelen på slottet består av erfarna politiker, forskare, diplomater och andra sakkunniga som diskuterar det valda temat under ledning av en moderator. Samtalet filmas och sänds digitalt.

Efter slottssamtalet fortsätter diskussionen i rundabordsform på närliggande restaurang Smakbyn. Vid detta samtal inleder tre kommentatorer med sina reflektioner kring årets tema, och därefter hålls en modererad diskussion med panelen från slottet och publiken.

För frågor vänligen kontakta organisationssekreterare Mirjam Lukola., Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 


 Tidigare publicerade nyheter:

Kastelholmssamtalen 2020: Krig fred och miljö

2020-04-02 05:43:43

Kastelholm 2020 dump kopia

Om vi inte gör något åt klimatförändringarna kommer vi i framtiden att leva i ett undantagstillstånd som är permanent, inte tillfälligt som det vi har just nu på grund av coronakrisen. Krisen ger oss tillfälle att förstå allvaret och ställa om för förändring. Det var ett av budskapen 2020-års helt digitala Kastelholmssamtal som hade temat Krig, fred och miljö och där samtalens beskyddare president Tarja Halonen diskuterade med Margot Wallström, Marja Lehto, Pella Thiel, Mikael Sjövall och Emma Hakala.

Det var sjätte gången Ålands fredsinstitut arrangerade  ”Kastelholmssamtal om fred”. Detta år hölls samtalen, på grund av coronakrisen, helt digitalt. Samma dag såg närmare 300 personer samtalen antingen som livestream eller i efterhand.

Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark, som tillsammans med forskningskoordinator Petra Granholm modererade samtalen, kommenterar:

”Vi är väldigt nöjda med årets nyskapande digitala Kastelholmssamtal. Istället för att ge upp och ställa in, har Ålands fredsinstituts personal inom loppet av två veckor riggat upp en stor digital apparat tack vare mycket välvilja och starka samarbeten, bl.a. med Nordens institut på Åland och företaget Audiotrade. Det krävde en kraftansträngning.
Temat ’Krig, fred och miljö’ visade sig vara helt rätt i tid. Kunskapen, engagemanget och mångsidigheten hos de olika talarna imponerade på mig och jag hoppas att många ska vilja lyssna på inspelningen i efterhand. 
Det är också intressant och spännande att så många samtal och evenemang nu äger rum digitalt. Även om vi just nu inte kan träffas fysiskt är det viktigt att dialogen fortsätter. Tematiken och samtalen blir inte mindre angelägna för att de hålls digitalt istället för fysiskt.”

Kastelholmssamtal vinjett

 

LÄNKAR

En längre sammanfattning av samtalen, skriven av informationsansvariga Susann Simolin, finns här. Den publicerades i Nya Åland den 2 april.

Samtalen kan ses i efterhand här.

Marja Lehtos anförande kan läsas här.

En krönika av Sia Spiliopoulou Åkermark med eftertankar om samtalen publicerades i Nya Åland 29.4.2020 och kan läsas här.

En intervju i Ålands radio med Sia Spiliopoulou Åkermark inför samtalen finns här.

En intervju i Ålands radio med Petra Granholm inför samtalen finns här.

En insändare skriven av Kastelholmssamtalets moderatorer Sia Spiliopoulou Åkermark och Petra Granholm på temat att krig, fred och miljö hänger samman, publicerades i Tidningen Åland, Nya Åland och Huvudstadsbladet i början av mars.

Klicka på läs mer för mer information om talarna och temat.

Läs mer ...

Sammanfattning av Kastelholmssamtalen 2019

2019-04-16 08:11:57

IMG 2903

Gunilla Herolf, ordförande för Ålands fredsinstitut forskarråd, har skrivit en sammanfattning av diskussionerna vid årets Kastelholmssamtal. Du kan läsa texten i pdf format eller nedan.


Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll var temat för årets Kastelholmssamtal som ägde rum den 28 mars. Samtalen, som i år fördes för femte gången, hålls under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen och inleddes som brukligt på Kastelholms slott.

Årets panel bestod av Maud Olofsson, tidigare näringsminister och vice statsminister i Sveriges regering samt partiordförande i Centerpartiet; Pär Stenbäck, tidigare minister i Finlands regering, riksdagsledamot och partiordförande för Svenska folkpartiet; Göran Djupsund, professor i statsvetenskap och tidigare rektor vid Åbo Akademi i Vasa samt Li Bennich-Björkman, Skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala Universitet.

Läs mer ...

2019 års Kastelholmssamtal om fred

2019-04-05 10:34:07

Kastelholmssamtalen 2019 hölls torsdagen den 28 mars med temat "Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll". Årets samtal inleddes med en paneldiskussion på Kastelholms slott där samtalens beskyddare, Finlands tidigare president Tarja Halonen diskuterade årets tema med en panel bestående av Maud Olofsson, tidigare näringsminister, riksdagsledamot och vice statsminister i Sveriges regering; Pär Stenbäck, tidigare minister i Finlands regering, riksdagsledamot och partiordförande för Svenska folkpartiet; Li Bennich-Björkman, Skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala Universitet samt Göran Djupsund, Professor i statsvetenskap, valkommentator och tidigare rektor vid Åbo Akademi i Vasa. Modererator för samtalet var fredsinstitutets direktör, docent Sia Spiliopoulou Åkermark.

Slottssamtalet livestreamades i samarbete med NIPÅ och kan ses i efterhand här.

IMG 2982
IMG 2901
Läs mer ...

Fredrik Rosenqvist, Moa Lindqvist och Lotta Angergård kommentatorer vid Kastelholmssamtalens rundabordsdiskussion

2019-03-19 07:13:36

Den 28 mars hålls årets Kastelholmssamtal om fred. Då diskuterar president Tarja Halonen demokrati, deltagande och det civila samhällets roll med politikerna Maud Olofsson och Pär Stenbäck samt professorerna Li Bennich-Björkman och Göran Djupsund på Kastelholms slott. Efter slottssamtalet fördjupas diskussionen genom ett rundabordssamtal på restaurang Smakbyn med inledande kommentarer från:

Fredrik Rosenqvist, doktor från ekonomihögskolan vid Lunds universitet och journalist, senast vid Ålandstidningen som debattredaktör och ledarskribent.

Moa Lindqvist, doktorand i utbildningssociologi vid Uppsala universitet, forskar om svensk högre utbildning och har undervisat retorikstudenter, blivande informatörer och lärare på Uppsala universitet och Högskolan i Gävle.

Lotta Angergård, statsvetare, vikarierande verksamhetsledare på Rädda Barnen Åland med mångårig erfarenhet av arbete med ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tidigare styrelsemedlem i Ålands fredsinstitut.

Vid rundabordssamtalet ger kommentatorerna sina perspektiv på samtalens tema, varefter panelen från slottet och publiken kan reflektera och diskutera. Modererar gör Susann Simolin, journalist och informationsansvarig vid Ålands fredsinstitut.

Vill du delta i årets Kastelholmssamtal den 28 mars?
Det finns öppna platser kvar för publik – mejla kastelholmssamtal(at)peace.ax för att anmäla dig! Observera att anmälan stänger när salen är fylld, senast imorgon den 20 mars.

Kastelholmssamtalen 2019: Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll

2019-02-06 07:38:42

När Ålands fredsinstitut för femte gången arrangerar Kastelholmssamtal om fred är temat "Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll". Kastelholmssamtalen är återkommande samtal om fred, under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen. Samtalen hålls alltid i anslutning till Ålands demilitariseringsdag, som är den 30 mars. Samtalen 2019 hålls torsdagen den 28 mars. Moderator för samtalet är fredsinstitutets direktör, docent Sia Spiliopoulou Åkermark.

Kastelholmspanelen 2019

Paneldeltagarna 2019: Maud Olofsson (foto Patrick Trägårdh), Pär Stenbäck (foto Kevin Abosch), Li Bennich-Björkman och Göran Djupsund

Läs mer ...

Sammanfattning av Kastelholmssamtalen

2018-03-28 09:37:12

Kastelholm 2018 black and whiteGunilla Herolf, ordförande för Ålands fredsinstitut forskarråd, har skrivit en sammanfattning av diskussionerna vid årets Kastelholmssamtal. Du kan läsa texten i pdf format här eller nedan.

”Media, makt och mod – om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet” var temat för årets Kastelholmssamtal, som ägde rum den 22 mars. Samtalen, som hålls under beskydd av Finlands tidigare president, Tarja Halonen, samlade i år också Merete Mazzarella, författare, essäist, journalist och professor i litteraturvetenskap, Britt Lundberg, Nordiska rådets president 2017, ledamot i Ålands lagting samt tidigare minister och vice lantråd i Ålands landskapsregering, Olof Ehrenkrona, ambassadör och Sveriges generalkonsul på Åland, Anders Mellbourn, statsvetare, journalist, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och tidigare chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm samt högskoleprofessor. Denna panel möttes till samtalens första del som hölls på Kastelholms slott.

Läs mer ...

Media, makt och mod - Kastelholmssamtalen 2018

2018-04-17 12:05:00

Torsdagen den 22.3.2018 hölls årets Kastelholmssamtal med temat "Media, makt och mod - trovärdighet och tillit i de offentliga samtalet". Kastelholmssamtalen inleddes med en paneldiskussion i Kastelholms slott där samtalens beskyddare president Tarja Halonen diskuterade med en panel bestående av Merete Mazzarella, författare, essäist, journalist och professor litteraturvetenskap; Olof Ehrenkrona, ambassadör och Sveriges generalkonsul på Åland; Anders Mellbourn, statsvetare, journalist, professor, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter samt fd chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm samt Britt Lundberg, Nordiska rådets president 2017, ledamot i Ålands lagting, tidigre talman för Ålands lagting samt tidigare minister och vice lantråd i Ålands landskapsregering. Samtalet modererades av professor Kjell-Åke Nordquist.

KASTELHOLMSSAMTALEN FILMADE: Samtalet på slottet livestreamades i samarbete med Nipå och kan ses även i efterhand, här.

Panel Kastelholm2018

Efter en kaffepaus fortsatte diskussionen med en rundabordsdiskussion på närliggande restaurang Smakbyn. Diskussionen inleddes av tre nya talare, Martha Hannus, ordförande för Regnbågsfyren och hållbarhetsansvarig på Emmaus Åland; Barbro Sundback, fd talman för Ålands lagting och tidigare ordförande för fredsinstitutet, numera hedersordförande samt Janne Wass, chefredaktör för tidskriften Ny Tid. Fredsinstitutets direktör, docent Sia Spiliopoulou Åkermark modererade diskussionen. Även publiken deltog i diskussionen, och temat belystes därför utifrån många olika perspektiv.

Texter om Kastelholmssamtalen

Texten "Eftertankar om kaos och förändring" skriven av Sia Spiliopoulou Åkermark, publicerades i Ålandstidningen 29.3.2018 och kan laddas ner i pdf här.

Gunilla Herolf, ordförande för Ålands fredsinstituts forskarråd, har skrivit en sammanfattning av årets kastelholmssamtalen som kan läsas i pdf här eller direkt på hemsidan, här.

Petra Granholm, forskninsutvecklare vid Ålands fredsinstitut har skrivit en sammanfattning av årets rundabordssamtal, som kan läsas i pdf här.

Media om Kastelholmssamtalen:

Ålands radio 22.3.2018:
"Tror på gammelmedias revansch"
Tarja Halonen, Olof Ehrenkrona och Anders Mellbourn intervjuas.

Ålands radio 22.3.2018:
"Källkritiken blir bättre"
Intervju med Janne Wass

Nya Åland, ledare, 23.3.2018
"Kastelholmssamtal kunde inte ha tajmats bättre"

Nya Åland, insändare 13.3.2018
"Hur skapar vi tillit idag"

Nya Åland, förhandsartikel 22.2.2018
"Media, makt och mod i Katelholmssamtal"

Ålandstidningen, förhandsartikel 8.3.2018
"Tarja Halonen deltar i Kastelholmssamtal"

Läs mer ...

Livestreaming från Kastelholmssamtalen

2018-03-21 07:16:44

Den 22.3 klockan 13.00 livestreamas Kastelholmssamtalen 2018, där president Tarja Halonen samtalar med författaren Merete Mazzarella, generalkonsul Olof Ehrenkrona, publicisten Anders Mellbourn och nordiska rådets tidigare president Britt Lundberg på temat "Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet". Streamingen görs i smaarbete med Nordens institut på Åland och kan ses här.

 

Kastelholmssamtalen 2018: Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet

2018-03-20 14:49:26

Kastelholmspanel2018

”Kastelholmssamtal om fred” på Kastelholms slott är ett återkommande samtal med fredstema under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen. Temat för Kastelholmssamtalen 2018 är "Media, makt och mod - om trovärdighet och tillit i det offentliga samtalet". Kastelholmssamtalen, som i år hålls den 22 mars kl 13.00-18.00, består av två delar. Först hålls ett panelsamtal i slottssalen på Kastelholms slott med professor Kjell-Åke Nordquist som moderator. Därefter ordnas ett uppföljande rundabordssamtal, med docent Sia Spiliopoulou Åkermark som moderator, förlagt till närliggande restaurang Smakbyn.

Årets slottspanel består av Merete Mazzarella, författare, essäist, journalist och professor i litteraturvetenskap, Olof Ehrenkrona, ambassadör, Sveriges generalkonsul på Åland, Anders Mellbourn, statsvetare, journalist, tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter, tidigare chef för Utrikespolitiska institutet i Stockholm och högskoleprofessor samt Britt Lundberg, åländsk politiker som var Nordiska rådets president 2017, tidigare talman för Ålands lagting samt minister och vice lantråd i Ålands landskapsregering.

Vid rundabordssamtalet deltar tre kommentatorer, som med utgångspunkt i sina reflektioner och intryck från slottsdiskussionen för in ytterligare perspektiv och utvecklar frågeställningarna. Martha Hannus är ordförande för Regnbågsfyren och hållbarhetsansvarig på Emmaus Åland. Hon har tidigare arbetat med frågor om extremism och rasism, bland annat vid tidskriften Expo och som kommittésekreterare i utredningen ”En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism” i Sverige. Janne Wass är chefredaktör på Ny Tid i Helsingfors. Han har tidigare varit utrikesreporter vid Hufvudstadsbladet och reporter vid Yle. Barbro Sundback, åländsk politiker som bland annat varit talman för Ålands lagting, var fredsinstitutets tidigare ordförande och är numera hedersordförande.

Samtalen hålls inför inbjuden publik och det finns också ett antal öppna platser, anmälan senast 12.3.

Läs mer ...

Finland 100, gränser och gränslöshet diskuterades på Kastelholmssamtalen 2017

2017-04-03 06:57:47

Årets kastelholmssamtal om fred uppmärksammade Finlands 100-årsjubileum och hölls under rubriken "Med Finland som granne - gränser och gränslöshet under 100 år". Kastelholmssamtalen inleddes med en paneldiskussion i Kastelholms slott där en panel bestående av tidigare minister och högkommissarie Astrid Thors från Finland, tidigare framtidsminister Kristina Persson från Sverige, ambassadör René Nyberg från Finland och professor Nils Petter Gleditsch från Norge diskuterade under ledning av moderator Kjell-Åke Nordquist, professor och direktör för Ålands fredsinstitut. Nordquist bad inledningsvis alla talare att formulera en gratulation till 100-åringen Finland och bad dem framför allt fundera över vad det är som håller Finland samman. Flera talare lyfte fram den höga grad av förtroende för institutioner som finns i Finland, vilket betraktades som en viktig grundförutsättning. Talarna lyfte också fram Finlands roll under det kalla kriget, samt Helsingforsavtalet från 1975 som fick till följd att OSSE grundades. Organisationen ansågs fortfarande vara en ytterst viktig aktör vid konfliktlösning och för att behålla multilateralismen i dagens Europa.

Kastelholm 2017 3

Läs mer ...

Media om Kastelholmssamtalen 2017

2017-03-31 11:47:15

Vid Kastelholmssamtal om fred 2017 uppmärksammades Finlands 100-årsjubileum, och samtalen hölls under rubriken "Med Finland som granne - gränser och gränslöshet under 100 år". Samtalen hölls den 30 mars, på Ålands demilitariSuomiFinland100 tunnus sininen RGBseringsdag. Årets slottspanel bestod av tidigare minister och högkommissarie Astrid Thors från Finland, tidigare framtidsminister Kristina Persson från Sverige, ambassadör René Nyberg från Finland och professor Nils Petter Gleditsch från Norge. Vid ett efterföljande rundabordssamtal inledde tre kommentatorer: Anna Abrahamsson, förbundssekreterare för Svensk Ungdom, Svenska folkpartiets ungdomsorganisation, Natalja Jerofejeva, språkvetare och pedagog och Janne Holmén, historiker.

FILM.
Kastelholmssamtalens inledande del som hölls på Kastelholms slott livestreamades i samarbete med Nordens institut på Åland. Filmen kan också ses i efterhand, här.
Panelsamtalet på slottet filmades också av Ålands radio och tv för marksändning och kan nu ses online här.

RADIO. Kristina Persson, tidigare framtidsminister i Sverige, och Susann Simolin, fredsinstitutet, intervjuades av Totte Vesterlund i Ålands radio.

Tidningen Åland rapporterade: Självstyrelsen diskuterades under Kastelholmssamtal (kan bara ses av prenumeranter).

Tidningen Nya Åland skriver online: ”Finns skäl att kritisera regeringen”

Kastelholm i Ålandstidningen kopia.jpg
Faximil från Tidningen Åland, 31.3.2017

Kastelholmssamtalen 2017: Med Finland som granne - gränser och gränslöshet under 100 år

2017-03-27 10:01:00

Kastelholmssamtalen 2017 uppmärksammar Finlands 100-årsjubileum och hålls under rubriken "Med Finland som granne - gränser och gränslöshet under 100 år". I ett samtal som rör sig mellan förflutenhet och framtid diskuteras hur grannarna ser på Finlands utveckling och hur Finland ser på grannarnas. När Finland blev självständigt 1917 fick Sverige, Ryssland och andra länder runt Östersjön och i Norden en ny granne. Något senare blev Åland självstyrt, och Finland fick därmed en ”intern granne”, i en process som även engagerade omvärlden. I ett samtal som rör sig mellan förflutenhet och framtid diskuteras hur grannarna ser på Finlands utveckling och hur Finland ser på grannarnas. Vad har de senaste hundra åren medfört för grannskapet och vad kan vi tro om det kommande seklet, i ljuset av det första? Vilka relationer och identiteter kommer Finland, Åland och grannarna runt Östersjön att utveckla i ett grannskap av förändring i en allt mer gränslös värld?

Kastelholmssamtalen 2017, som är de tredje i ordningen, hålls den 30 mars, på Ålands demilitariseringsdag.

Kastelholmssamtalen består av två delar. Först hålls ett panelsamtal på Kastelholms slott, inför ett hundratal inbjudna gäster från närområdet. Efter slottssamtalet fortsätter diskussionen i rundabordsform på närliggande restaurang Smakbyn, klockan 16-18. Vid rundabordssamtalet är allmänheten välkommen att delta i diskussionen tillsammans med panelen och publiken från slottet, mot anmälan senast 19 mars.

Kastelholmssamtalen hålls under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen, som dessutom medvarkar i samtalen vissa år, dock ej 2017.

Talarna i slottspanelen är: Tidigare minister och högkommissarie Astrid Thors från Finland, tidigare framtidsminister Kristina Persson från Sverige, ambassadör René Nyberg från Finland och professor Nils Petter Gleditsch från Norge. 

Kastelholmspanel 2017 collage ny

Läs mer ...

Diskussioner om fred och framtid - sammanfattning från Kastelholmssamtalet 2016

2016-04-04 09:18:46

Vilka är de största hoten mot vår säkerhet i Östersjöregionen just nu och hur kan vi hitta möjligheter att verka för en fredlig framtid? Det var huvudfrågorna under Kastelholmssamtalet 2016 som hölls den 30 mars under beskydd av president Tarja Halonen på Kastelholms slott på Åland, under rubriken "En hållbar fred runt Östersjön – nya tider, nya frågor".

Samtalet hölls på dagen för Ålands demilitarisering och neutralisering, och denna Ålands status - som tillkom som ett alternativ till militära lösningar - är också en av utgångspunkterna för Kastelholmssamtalen. Ålands fredsinstitut vill med Kastelholmssamtalen skapa en arena för samtal där freden står i centrum och där fokus ligger på att identifiera möjligheter till fredliga lösningar på aktuella problem.

President Tarja Halonen är Kastelholmssamtalets beskyddare, och liksom vid det första samtalet år 2014 deltog hon aktivt i diskussioner med panelen, som i år bestod av Pekka Haavisto, ledamot i Finlands riksdag och utrikesministerns specialrepresentant för fredsmedling, Lena Ek, ordförande för Södra Skogsägarna och tidigare Sveriges miljöminister, Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet och Hanna Ojanen, Jean Monnet-professor vid Tammerfors universitet. Samtalet modererades av Ålands fredsinstituts forskningsledare, docent Sia Spiliopoulou Åkermark.

IMG 3184 2

Läs mer ...

Kastelholmssamtalet 2016 filmat

2016-04-06 06:59:47

Kastelholmssamtalet 2016, där samtalets beskyddare president Tarja Halonen och moderator Sia Spilopoulou Åkermark diskuterade hållbar fred runt Östersjön med Pekka Haavisto, Lena Ek, Said Mahmoudi och Hanna Ojanen filmades och finns nu online.

 
Samtalet filmades av Ålands Radio och TV och kan ses också på deras hemsida, här.
 
Mer dokumentation från Kastelholmssamtalet 2016 finns här.

Medialt om Kastelholmssamtalet 2016

2016-03-31 15:18:58

En debattartikel om Kastelholmssamtalets tematik, skriven av direktör Kjell-Åke Nordquist publicerades i Ålandstidningen (29.3) och Nya Åland (30.3) under rubriken ”Fred runt Östersjön, - nya tider och nya frågor”. Artikeln kan laddas ner i pdfhär.

Hufvudstadsbladet (FNB):"Halonen vill inte se murar kring EU"

Ålands radio:"Demokratin i fokus under Kastelholmssamtal" (Intervju med samtalets beskyddare president Tarja Halonen och med lantråd Katrin Sjögren)

Ålands radio:"Vill ha mer koll på internet"(Intervju med riksdaglsedamot Pekka Haavisto och styrelseordförande Lena Ek, paneldeltagare i Kastelholmssamtalet.)

Ålands radio:"Många intresserade av fredssamtal i Kastelholm"(Intervjuer med Susann Simolin, projektledare för Kastelholmssamtalet och Gunnar Jansson, tidigare riksdagsledamot, fredsinstitutets seniorrådgivare och kommentator vi rundabordssamtalet.)

Tidningen Åland:  "Miljöfrågor kan ge ökat fredssamarbete"(Inloggning krävs för att läsa hela artikeln)

Kastelholmssamtalet 2016 filmades av Ålands Radio och TV och kan ses här.

Kastelholmssamtalets panel 2016

2016-03-02 07:50:31

Den 30 mars, på Ålands demilitariseringsdag, arrangerar Ålands fredsinstitut för andra gången Kastelholmssamtal för fred under beskydd av president Tarja Halonen. Kastelholmssamtalet 2016 har rubriken ”En hållbar fred runt Östersjön – nya tider, nya frågor”.  Liksom vid det första samtalet, som hölls 2014, deltar president Halonen i en paneldiskussion på Kastelholms slott, den här gången tillsammans med Pekka Haavisto, ledamot i Finlands riksdag och utrikesministerns specialrepresentant för fredsmedling, Lena Ek, ordförande för Södra Skogsägarna och tidigare Sveriges miljöminister, Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet och Hanna Ojanen, Jean Monnet professor vid Tammerfors universitet.

 
pekka_haavisto_webb.jpg Pekka Haavisto är riksdagsledamot i Finlands riksdag för det Gröna förbundet, tidigare miljö- och biståndsminister samt tidigare utvecklingsminister och minister för statsägandet.
Sedan hösten 2015 är Pekka Haavisto utrikesministerns särskilde representant för fredsmedling. Pekka Haavisto har också arbetat med uppgifter inom FN och varit fredsförhandlare inom EU.
lena_ek_webb.jpg Lena Ek är ordförande i Södra Skogsägarna sedan hösten 2015. Hon är folkrättsjurist och har som centerpartistisk politiker tidigare varit Sveriges miljöminister 2011-2014. Under sju år var hon dessutom EU-parlamentariker. Hon var ledamot i Sveriges riksdag åren 1998-2004, samt från valet 2014 fram till augusti 2015, då hon lämnade riksdagen för sitt nuvarande uppdrag.
said_mahmoudi_webb.jpg Said Mahmoudi är docent i folkrätt sedan 1988 och professor i internationell rätt vid Stockholms universitet sedan 1999. Under senare år har han fokuserat sin forskning på folkrättsliga regler beträffande gemensamma värderingar och principer, t.ex. fred, hållbar utveckling, mänskliga rättigheter, och globala resurser; oceaner, klimat och biologisk mångfald. Mahmoudi har en bakgrund som diplomat på iranska ambassaden i Stockholm och på iranska UD.
Ojanen_webb.jpg Hanna Ojanen är Jean Monnet-professor vid Tammerfors universitet där hon undervisar om EU:s utrikesrelationer och om europeisk integration, ämnen som hon gjort omfattande forskning inom. Hon har tidigare arbetat som forskningschef vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm och som programdirektör vid Utrikespolitiska institutet i Finland. Hon är docent i internationell politik vid Helsingfors universitet och doktorerade i statskunskap vid European University Institute i Florens, Italien 1997.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kastelholmssamtal 2014

2014-05-05 12:49:00

Den 28 mars 2014 hölls det första Kastelholmssamtalet. Panelen bestod av Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja och Nordiska rådets nytillträdda direktör Britt Bohlin samt Expeditionschef vid norska UD,
 Aud Lise Norheim 
och riksdagsledamot och vice president 
för Nordiska rådet 
Hans Wallmark.  Läs mer om de medverkande i Kastelholmssamtal 2014 här.

Temat för samtalet var Norden och freden. På Kastelholms slott finns ett begränsat antal platser för åhörare och publiken bestod av speciellt inbjudna gäster från Åland och Norden. Direkt efter Kastelholmssamtalet hölls ett öppet fredsforum på närliggande Smakbyn, dit alla intresserade var välkomna för diskussioner på samma tema. Läs mer här.

En sammanfattande text från Kastelholmssamtalet 2014 kan laddas ner i pdf här. 

Bilder från Kastelholmssamtalet 2014 och Nordiskt fredsforum:


Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /var/www/vhosts/peace.ax/httpdocs/images/stories/Symposium2018//stories/Kastelholmssamtal_2014/

Fotograf Alexandra Zhukova

 

Summering från Kastelholmssamtalet 2014 om Norden och freden

2014-04-11 08:45:21

Den 28 mars 2014 anordnade Ålands fredsinstitut Kastelholmssamtal – samtal om fred under beskydd av president Halonen i Kastelholms slott på Åland. Temat för samtalen var Norden och freden – är Norden en fredsregion och kan nordiska erfarenheter användas för fredsarbete runt om i världen?

Kastelholmssamtalet hölls för inbjudna gäster, och i panelen fanns Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja, Nordiska rådets direktör Britt Bohlin, expeditionschef vid norska UD
 Aud Lise Norheim 
samt riksdagsledamot och vice president 
för Nordiska rådet 
Hans Wallmark.  

President Tarja Halonen var samtalets beskyddare och fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark modererade.

Kastelholm12 1

Läs mer ...

Medverkande i Kastelholmssamtalet 2014

2014-04-11 08:11:55

Fredag 28.3.2014 hölls de första Kastelholmssamtalen, samtal om fred under beskydd av President Halonen i Kastelholms slott på Åland.  I panelen fanns Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja, Nordiska rådets nytillträdda direktör Britt Bohlin, expeditionschef vid norska UD
 Aud Lise Norheim 
samt riksdagsledamot och vice president 
för Nordiska rådet 
Hans Wallmark.  


Sundback_Halonen_Spiliopoulou_webb

Beskyddare: President Tarja Halonen

”Det är en fin idé. Det är viktigt att understryka att Åland är ett positivt exempel på möjligheten att ingå avtal mellan grannländer, ett exempel som kan uppmuntra andra. Det visar också att närområdet är viktigt. I bredare nordiskt perspektiv finns det flera exempel - vi har Färöarna och Grönland - och det finns även andra viktiga teman, som välfärdsstaten och kvinnors ställning. Vi kan inte vara nöjda med allt, men det kunde finnas ett levande intresse för att se närmare på sådana variationer inom Norden. Så det är en fin idé, låt oss börja och se hur vi kan utveckla dessa tankar.”


Tuomioja-webb

Erkki Tuomioja, Finlands utrikesminister 

Utrikesminister Tuomioja har länge arbetat med nordiska frågor, bland annat som president för Nordiska rådet och har som utrikesminister aktivt drivit frågor om nordiskt samarbete bland annat inom fredsmedling.

"Ålands fredsinstitut och andra åländska aktörer har genom sina aktiviteter gett ett viktigt bidrag till strävanden att förstärka både den globala och regionala säkerheten. Vi på utrikesministeriet skattar högt våra samarbetspartners på Åland och därför är det ett nöje för mig att vid detta tillfälle delta i samtalen."


Bohlin Britt Bohlin, direktör för Nordiska rådet

Britt Bohlin var fram till 2013 landshövding i Jämtland, innan dess var hon ledamot i Sveriges riksdag och har bland annat suttit med i försvarsutskottet och krigsdelegationen. För Britt Bohlin blir detta hennes första besök till Åland sedan hon tillträdde som Nordiska rådets direktör.

” Nordiska rådet uppmärksammar under året på olika sätt att de nordiska länderna nu i 200 år har haft fred sins emellan. Norden och freden är ett synnerligen viktigt tema. Om vi inser vikten av att dra värdefulla slutsatser från historien kan också andra delar av världen ha intresse av dessa erfarenheter. Det är en viktig debatt som kommer att hållas på Kastelholms slott på Åland. Ett slott som själv har upplevt mera krigiska tider i Norden, men där det nu är möjligt att hålla en dialog om hur Norden kan påverka världen i en mera fredlig riktning.”


AudLiseNorheim2014

Aud Lise Norheim, expeditionschef vid Norges utrikesdepartement 

Aud Lise Norheim är expeditionschef vid Norges utrikesdepartements avdelning för FN, fred och humanitära frågor. Som diplomat för Norge har hon tidigare haft posteringar bland annat i Libanon, Italien och Bangladesh. År 2009 besökte hon Åland och höll i fredsinstitutets regi ett öppet föredrag i Mariehamn om hur ett litet land kan göra skillnad för freden.

”Kastelholmsamtalet er et fint initiativ til å dele erfaringer når det gjelder fred, forsoning og konfliktløsning. Norden har, med sin historie, et godt utgangspunkt for å arbeide sammen på dette området, samtidig som våre forskjellige valg av allianser, gjør at vi kan ha ulike roller. Variasjonene i tilknytningen til EU og NATO og samtidig det nordiske fellesskapet, gir etter min oppfatning Norden som helhet fortrinn i en slik sammenheng. Selv om ikke alt er perfekt, er Norden en svært god modell for samarbeid som andre kan lære av. ”


Hans Wallmark

Hans Wallmark, svensk riksdagsledamot och vice president för Nordiska rådet 

Hans Wallmark är ledamot i Sveriges riksdag sedan 2006. Han är bland annat vice ordförande för Sveriges delegation i Nordiska rådet, ledamot i försvarsutskottet och suppleant i utrikesutskottet där han var ordförande under perioden 2012-2013. Under 2014 är Wallmark vice president för Nordiska rådet. Wallmark har länge varit engagerad i det nordiska samarbetet och där bland annat intresserat sig för frågor om självstyrelser inom det nordiska samarbetet samt för Ålands självstyrelse, demilitarisering och språkskydd. År 2012 fick han Ålands självstyrelses jubileumsmedalj för framgångsrik verksamhet till gagn för landskapet Åland.

”I 200 år har inget nordiskt land varit i krig med ett annat nordiskt land. Och Sverige har för egen del haft en oavbruten fredsperiod på just 200 år, även om krigets stormvindar blåst i vårt närområde, grannländer har ockuperats eller utkämpat självständighetskrig. Visst finns det anledning att kritiskt granska och förhålla sig till en del saker som gjorts eller inte gjorts under dessa år men i omvärldens ögon får det nog ses som något extraordinärt med så lång tid av fred. Vi i Norden har onekligen något att berätta för andra länder och på andra kontinenter.”


 Sia nu

Moderator: Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark

– Norden har erfarenheter av fredlig konfliktlösning och fredlig samexistens som är värda att lyfta fram och dra lärdomar av. Det finns ett stort internationellt intresse för dessa erfarenheter. Samtidigt finns det tecken som tyder på att Norden är på väg att frångå sin traditionella fredsprofil. Det är dessa frågor vi vill diskutera i det första Kastelholmssamtalet, säger fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark, moderator för samtalet.


  

Kastelholmssamtal 2014
Kastelholmssamtal logo
Datum: 28.3.2014
Tid: Klockan 13.00-15.00
Plats: Kastelholms slott på Åland

Talare: 
President Tarja Halonen
Utrikesminister Erkki Tuomioja
Nordiska rådets direktör Britt Bohlin
Expeditionschef vid norska UD,
Aud Lise Norheim
Riksdagsledamot, vice president 
för Nordiska rådet 
Hans Wallmark 

Publik: 
Inbjudna gäster från Norden och Åland

Tema: Norden och freden. 
Länkar till debattartiklar och andra texter 
som fredsinstitutet skrivit angående temat 
Norden och freden finns här.

Side event:
Nordiskt fredsforum kl 15.30-17.30
på Smakbyn.
Läs mer här.

Kontaktpersoner:
Susann Simolin, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Sarah Stephan, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Medierapportering från Kastelholmssamtalet 2014

2014-03-29 15:47:26

Fredag 28.3.2014 hölls de första Kastelholmssamtalen, samtal om fred under beskydd av President Halonen i Kastelholms slott på Åland.  I panelen fanns Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja, Nordiska rådets nytillträdda direktör Britt Bohlin, expeditionschef vid norska UD
 Aud Lise Norheim 
samt riksdagsledamot och vice president 
för Nordiska rådet 
Hans Wallmark.  

Nedan finns länkar till medierapportering från samtalen.

Svenska Yle:s nyheter (11.57 in i inslaget) TV-nytt fredag 28.3 kl 19.30 

Ålandstidningen: Krig och fred i Kastelholm

Ålands radio: Premiär för Kastelholmssamtalen

Hufvudstadsbladet: Fredsseminarium "De nordiska länderna blir lätt alltför självgoda"

Helsingin Sanomat: Halonen pitää Venäjän vaarallisimpana piirteenä venäjänkielisten puolustamista kaikkialla (Intervju med Halonen vid hennes besök på Åland med fokus främst på Ryssland och Ukraina, Krim diskuteras i relation tikl Åland och Kastelholmssamtalen nämns.)

Åland 24 (ca 5.20 in i inslaget) Nyheterna 31 mars - inbäddat nedan.

Ytterligare två talare klara för Kastelholmssamtal 2014

2014-02-28 11:14:01

Kastelholmssamtal_logoHans Wallmark, svensk riksdagsledamot och vice president för Nordiska rådet samt Aud Lise Norheim, expeditionschef vid Norges utrikesdepartement har tackat ja till att delta i Kastelholmssamtal under beskydd av president Halonen på Kastelholms slott 28.3.2014. Då Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja och Nordiska rådets direktör Britt Bohlin tackat ja redan tidigare har panelen nu fyra deltagare, utöver president Halonen själv. 

Finlands tidigare president Tarja Halonen har åtagit sig att vara beskyddare för återkommande så kallade ”Kastelholmssamtal”, samtal om fred med talare inför inbjuden publik, arrangerade av Ålands fredsinstitut på Kastelholms slott på Åland. Vid det första Kastelholmssamtalet den 28 mars 2014 ska president Halonen och panelisterna diskutera temat ”Norden och freden”.

Läs mer ...

Utrikesminister Tuomioja och rådsdirektör Bohlin deltar i Kastelholmssamtal med President Halonen

2014-02-03 11:09:27

Sundback_Halonen_Spiliopoulou_webb

Den 28 mars 2014 ska Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja och Nordiska rådets nytillträdda direktör Britt Bohlin diskutera temat Norden och freden med Finlands tidigare president Tarja Halonen på Kastelholms slott på Åland.

President Halonen har åtagit sig att vara beskyddare för återkommande ”Kastelholmssamtal”, samtal om fred arrangerade av Ålands fredsinstitut på Kastelholms slott på Åland. Vid det första samtalet finns utrikesminister Erkki Tuomioja och Nordiska rådets nytillträdda direktör Britt Bohlin med i panelen för att diskutera ”Norden och freden”, som är temat för det första Kastelholmssamtalet.

- Det är fantastiskt att President Halonen åtagit sig att beskydda Kastelholmssamtalen och att vi i det första samtalet kan ha med ytterligare två tongivande personligheter i frågor om fred och nordiskt samarbete. Utrikesminister Tuomioja och rådsdirektör Bohlin har båda varit tidigt intresserade av och angelägna om att diskutera Nordens fredsprofil, säger Sia Spiliopoulou Åkermark, fredsinstitutets direktör, som kommer att vara moderator för samtalet.

 

Läs mer ...

President Halonen beskyddar Kastelholmssamtal om fred

2013-12-19 14:02:47

Halonen_SundbackFinlands tidigare president Tarja Halonen har åtagit sig att vara beskyddare för så kallade ”Kastelholmssamtal”, samtal om fred med nordiska talare, arrangerade av Ålands fredsinstitut på Kastelholms slott på Åland. ”Kastelholmssamtalen” planeras att bli återkommande samtal med fredstema under beskydd av president Halonen och med framstående nordiska politiker, diplomater, tjänstemän och forskare som panelister.

Tema norden och freden 2014
Det första Kastelholmssamtalet hålls den 28 mars 2014. Då ska president Halonen och panelisterna – vars namn offentliggörs efterhand – diskutera på temat ”Norden och freden”. Kastelholmssamtalen kommer att ha olika teman vid olika tillfällen. Denna första gång har fredsinstitutet valt ett tema som man arbetat med i flera år. 

Läs mer ...
FacebookTwitterLinkedin