Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Projektet Fair Sex är utvecklat och genomförs av Ålands fredsinstitut. Målet är att förebygga sexuellt våld och främja positiva sexuella upplevelser bland unga genom att uppmuntra till samtal om sex och relationer, ömsesidighet, respekt och jämställdhet.

Under hösten 2011 och våren 2012 höll Fair Sex workshops med samtliga studeranden i årskurs två på gymnasiet. Efter att Institutet för hälsa och välfärd (THL) publicerat rapporen Hälsa i skolan 2011, som visade att en stor del av gymnasietjejerna på Åland utsatts för sexuella kränkningar och sexuellt våld, har Ålands landskapsregering beslutat att utöka satsningen på Fair Sex-projektet. Arbetet under hösten 2012 innefattar bland annat fortbildning för alla Ålands gymnasie- och högstadielärare, samt 2 x 75min elevworkshops för alla tvåor i gymnasiet.

Elevworkshoparna är interaktiva och bygger på diskussioner kring sexuella förväntningar och könsnormer. De fokuserar på frågor som: Vad vill jag när det kommer till sex? Hur ska jag uttrycka det jag vill? Hur vet jag vad den andra vill? Hur ska jag förhålla mig till vad andra tycker?  

Som workshopledare kommer du, tillsammans med en annan ledare, hålla workshops med eleverna utifrån ett färdigt utvecklat material (inklusive Power Point, bilder, övningar och diskussionsfrågor). Varje workshop är 75 minuter och viss ekonomisk ersättning erbjuds. Under utbildningen gås workshopmaterialet igenom och diskuteras. Vi prövar på några av övningarna och diskuterar ungas förståelse av sex, könsnormer och sexuellt våld.

Sista anmälningsdag för att delta i workshopledarutbildningen är onsdagen den 5 september.  Vid anmälan ange om du är intresserad av att hålla workshops i skolorna under hösten, eller om du deltar i utbildningen som kompetensutveckling.

För frågor och anmälan kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. per mail eller på telefon 018-21910. För mer information om projektet Fair Sex se även Ålands fredsinstituts hemsida www.peace.ax .

 

FacebookTwitterLinkedin