Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Danielle Lindholm, 24 år, är från Mariehamn men bor för tillfället i Vasa där hon studerar socialpolitik och socialt arbete. Mamma är från Mariehamn och pappa från Jamaica, men han bor numera i Kalifornien med sin familj.

När Danielle träffar nya människor presenterar hon sig alltid som finländare och ålänning. Folks spontana kommentar är alltid:

”Jaha och vad är du mera då, man ser ju på dig att du inte är bara finländare?”
Danielle tycker inte att är något problem att berätta mer om sin bakgrund. Det händer att folk tar för givet att hon är flykting eller adoptivbarn.
- Jag är ju bara blandad, det är väl inget konstigt med det? Jag är finländare ju!

Maryelis

Mayrelis Gilbert, 38, har sin egen hårsalong på Storagatan i Mariehamn, där hon har specialiserat sig på hårförlängning, flätor och peruker. Största delen av hennes kunder har annat ursprung än åländskt men även ålänningarna har numera börjat hitta till salongen. Mayrelis är gift med Egon Lönnqvist från Åland och i hemlandet Kuba har hon sin mamma och syster med familj. Mayrelis är född i norra Guantanamo men har sedan länge ett eget hus i Havanna.
- Åland är inte ”hemma”, men här lever jag ett lugnt liv med min man. Kuba kommer alltid att vara hemma för mig, säger Mayrelis, men förtydligar att hon trivs bra på Åland och inte skulle vilja flytta härifrån.

FacebookTwitterLinkedin