Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

 

Janne Holmen 228x300Lunchseminarium 10.4.2018: Öar, identiteter och mentala kartor
Föreläsare: Janne Holmén
Tisdagen den 10.4.2018, klockan 11.30-12.30 i hotell Arkipelags restaurang

Hur uppfattar ö-bor sin identitet och sin historia i relation till nationalstaten och till sin omvärld? Det har historikern Janne Holmén studerat genom forskning dels om öar, identitet och historieskrivning, dels om historiskt medvetande och mentala kartor. På seminariet berättar han om hur regional historieskrivning har bidragit till att skapa regionala identiteter på öarna Åland, Gotland, Dagö, Ösel och Bornholm. Medan regional historieskrivning i de flesta fall syftar till att integrera ön i nationalstaten, har den på Åland under andra hälften av 1900-talet använts för att skildra sina invånare som en separat nation.

Janne Holmén är fil. dr i historia, verksam som forskare vid Uppsala universitet, Södertörns högskola samt vid Åbo Akademi. Lunchseminariet baseras på forskning som presenteras i boken ”Islands of Identity: History-writing and identity formation in five island regions in the Baltic Sea”, som kan laddas ner här och i artikeln "Mapping Historical Consciousness: Mental Maps of Time and Space among Secondary School Students from Ten Locations around the Baltic and Mediterranean Seas" i fredsinstitutets tidskrift ”Journal of Autonomy
and Security Studies” (JASS), här.

Lunch kan köpas i restaurangen och tas med in till seminariet som hålls i den avskilda södra delen i restaurangen. Seminariet börjar klockan 11.30 och pågår en timme.

Vi är tacksamma för anmälan i vårt event på fredsinstitutets facebooksida eller till Susann Simolin (susann(at)peace.ax), men det går också bra att droppa in.

FacebookTwitterLinkedin