Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Kjellake 72Torsdagen den 16.6.2016 ordnas ett lunchseminarium med fredsinstitutets direktör, professor Kjell-Åke Nordquist, som berättar om den nationella fredsprocessen i Burma/Myanmar.

Seminariet hålls i Hotell Arkipelags restaurang kl 11.30-12.30. Lunch kan köpas i restaurangen på förhand och tas med in till seminariet som hålls i den avskilda södra delen av restaurangen. Kjell-Åke Nordquist talar kort under rubriken "Den nationella fredsprocessen i Burma/Myanmar – demokrati, självstyrelse och minoriteter", och sedan finns tid för frågor och diskussion.

Efter decennier av inbördeskrig i Burma/Myanmar syns äntligen en ljusning. Sedan hösten 2015 råder vapenvila och demokratiska val har genomförts utan allvarliga oroligheter. Många frågor återstår att lösa, bland annat vad gäller återvändande av flyktingar och olika minoritetsgruppers ställning och politiska inflytande. Det kommer också att krävas många förhandlingar på olika nivåer, innan man kan nå fram till ett nationellt fredsavtal.

Fredsinstitutets direktör, professor Kjell-Åke Nordquist, arbetar med autonomi- och konfliktlösningsfrågor både som forskare och praktiker, bland annat i Burma/Myanmar, som han senast besökte i mitten av mars 2016.

På lunchseminariet berättar han om Burma/Myanmars närhistoria och vägen mot ett nationellt fredsavtal. Han beskriver också hur erfarenheter från Åland, vad gäller minoritetsskydd och självstyrelse, kan vara av intresse för fredsprocessen.

 

FacebookTwitterLinkedin