Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Hans Wallmark är ledamot i Sveriges riksdag sedan 2006. Han är bland annat vice ordförande för Sveriges delegation i Nordiska rådet, ledamot i försvarsutskottet och suppleant i utrikesutskottet där han var ordförande under perioden 2012-2013. Under 2014 är Wallmark vice president för Nordiska rådet. Wallmark har länge varit engagerad i det nordiska samarbetet och där bland annat intresserat sig för frågor om självstyrelser inom det nordiska samarbetet samt för Ålands självstyrelse, demilitarisering och språkskydd. År 2012 fick han Ålands självstyrelses jubileumsmedalj för framgångsrik verksamhet till gagn för landskapet Åland.

Hans_WallmarkHans Wallmark:

”I 200 år har inget nordiskt land varit i krig med ett annat nordiskt land. Och Sverige har för egen del haft en oavbruten fredsperiod på just 200 år, även om krigets stormvindar blåst i vårt närområde, grannländer har ockuperats eller utkämpat självständighetskrig. Visst finns det anledning att kritiskt granska och förhålla sig till en del saker som gjorts eller inte gjorts under dessa år men i omvärldens ögon får det nog ses som något extraordinärt med så lång tid av fred. Vi i Norden har onekligen något att berätta för andra länder och på andra kontinenter.”

Aud Lise Norheim är expeditionschef vid Norges utrikesdepartements avdelning för FN, fred och humanitära frågor. Som diplomat för Norge har hon tidigare haft posteringar bland annat i Libanon, Italien och Bangladesh. År 2009 besökte hon Åland och höll i fredsinstitutets regi ett öppet föredrag i Mariehamn om hur ett litet land kan göra skillnad för freden.

AudLiseNorheim2014Aud Lise Norheim:

”Kastelholmsamtalet er et fint initiativ til å dele erfaringer når det gjelder fred, forsoning og konfliktløsning. Norden har, med sin historie, et godt utgangspunkt for å arbeide sammen på dette området, samtidig som våre forskjellige valg av allianser, gjør at vi kan ha ulike roller. Variasjonene i tilknytningen til EU og NATO og samtidig det nordiske fellesskapet, gir etter min oppfatning Norden som helhet fortrinn i en slik sammenheng. Selv om ikke alt er perfekt, er Norden en svært god modell for samarbeid som andre kan lære av. ”

Kontakt:

Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +358 18 21960

Fredsinstitutets informationsansvariga Susann Simolin, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., +358 18 15570

FacebookTwitterLinkedin