Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Sammanfattning av Kastelholmssamtalen 2019
tisdag, 16 april 2019

IMG 2903

Gunilla Herolf, ordförande för Ålands fredsinstitut forskarråd, har skrivit en sammanfattning av diskussionerna vid årets Kastelholmssamtal. Du kan läsa texten i pdf format eller nedan.


Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll var temat för årets Kastelholmssamtal som ägde rum den 28 mars. Samtalen, som i år fördes för femte gången, hålls under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen och inleddes som brukligt på Kastelholms slott.

Årets panel bestod av Maud Olofsson, tidigare näringsminister och vice statsminister i Sveriges regering samt partiordförande i Centerpartiet; Pär Stenbäck, tidigare minister i Finlands regering, riksdagsledamot och partiordförande för Svenska folkpartiet; Göran Djupsund, professor i statsvetenskap och tidigare rektor vid Åbo Akademi i Vasa samt Li Bennich-Björkman, Skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala Universitet.

Läs mer...
2019 års Kastelholmssamtal om fred
fredag, 05 april 2019

Kastelholmssamtalen 2019 hölls torsdagen den 28 mars med temat "Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll". Årets samtal inleddes med en paneldiskussion på Kastelholms slott där samtalens beskyddare, Finlands tidigare president Tarja Halonen diskuterade årets tema med en panel bestående av Maud Olofsson, tidigare näringsminister, riksdagsledamot och vice statsminister i Sveriges regering; Pär Stenbäck, tidigare minister i Finlands regering, riksdagsledamot och partiordförande för Svenska folkpartiet; Li Bennich-Björkman, Skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala Universitet samt Göran Djupsund, Professor i statsvetenskap, valkommentator och tidigare rektor vid Åbo Akademi i Vasa. Modererator för samtalet var fredsinstitutets direktör, docent Sia Spiliopoulou Åkermark.

Slottssamtalet livestreamades i samarbete med NIPÅ och kan ses i efterhand här.

IMG 2982
IMG 2901
Läs mer...
Bilder och medierapportering från årets Kastelholmssamtal
fredag, 29 mars 2019

IMG_2800.jpg

Den 28 mars hölls årets Kastelholmssamtal om fred. Då diskuterade president Tarja Halonen demokrati, deltagande och det civila samhällets roll med politikerna Maud Olofsson och Pär Stenbäck samt professorerna Li Bennich-Björkman och Göran Djupsund på Kastelholms slott. Efter slottssamtalet hölls ett rundabordssamtal på restaurang Smakbyn.

Medierapportering från samtalen hittar du här:

Ålands Radio & TV, 29.3.2019. Demokratins framtid temat för årets Kastelholmssamtal

Nya Åland, 29.3.2019. Ilska och rädsla hör ihop.

Ålandstidningen, 29.3.2019. Diskuterar det minskade deltagandet i demokratin

Det går även att ta del av NIPÅ:s livesändning från Kastelholmssamtalen i efterhand här.

Fotograf: Patricia Holmberg

Fredrik Rosenqvist, Moa Lindqvist och Lotta Angergård kommentatorer vid Kastelholmssamtalens rundabordsdiskussion
tisdag, 19 mars 2019

Den 28 mars hålls årets Kastelholmssamtal om fred. Då diskuterar president Tarja Halonen demokrati, deltagande och det civila samhällets roll med politikerna Maud Olofsson och Pär Stenbäck samt professorerna Li Bennich-Björkman och Göran Djupsund på Kastelholms slott. Efter slottssamtalet fördjupas diskussionen genom ett rundabordssamtal på restaurang Smakbyn med inledande kommentarer från:

Fredrik Rosenqvist, doktor från ekonomihögskolan vid Lunds universitet och journalist, senast vid Ålandstidningen som debattredaktör och ledarskribent.

Moa Lindqvist, doktorand i utbildningssociologi vid Uppsala universitet, forskar om svensk högre utbildning och har undervisat retorikstudenter, blivande informatörer och lärare på Uppsala universitet och Högskolan i Gävle.

Lotta Angergård, statsvetare, vikarierande verksamhetsledare på Rädda Barnen Åland med mångårig erfarenhet av arbete med ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tidigare styrelsemedlem i Ålands fredsinstitut.

Vid rundabordssamtalet ger kommentatorerna sina perspektiv på samtalens tema, varefter panelen från slottet och publiken kan reflektera och diskutera. Modererar gör Susann Simolin, journalist och informationsansvarig vid Ålands fredsinstitut.

Vill du delta i årets Kastelholmssamtal den 28 mars?
Det finns öppna platser kvar för publik – mejla kastelholmssamtal(at)peace.ax för att anmäla dig! Observera att anmälan stänger när salen är fylld, senast imorgon den 20 mars.

Nyhetsbrev / Newsletter 1/2019
fredag, 08 mars 2019

CONTENTS

  • Upcoming lunch seminar 12.3.2019: Marie Allansson - Is the World Becoming More Peaceful or More Violent?
  • The Kastelholm Talks on Peace 28.3.2019
  • Lecture 7.3.2019 by Rector Peter Aronsson, Linnaeus University
  • Spiliopoulou Åkermark Participates in the Conference "Countries without Armies"
  • and more

INNEHÅLL

  • Kommande lunchseminarium 12.3.2019: Marie Allansson - Blir världen fredligare eller mer våldsam?
  • Kastelholmssamtal om fred 28.3.2019
  • Föreläsning 7.3.2019 av rektor Peter Aronsson, Linnéuniversitetet
  • Spiliopoulou Åkermark deltar i konferensen ”Countries without Armies”
  • m.m.
Lunchseminarium 12.3.2019. Maria Allansson: Blir världen fredligare eller mer våldsam?
tisdag, 12 februari 2019

Marie Allansson

Tisdagen den 12.3.2019 arrangerar Ålands fredsinstitut ett lunchseminarium där Marie Allansson talar under rubriken "Blir världen fredligare eller mer våldsam?". Seminariet hålls klockan 11.30-12.30 i hotell Arkipelags restaurang.

Väpnande konflikter i olika delar av världen syns ofta i media, inte minst krigen i Afghanistan, Syrien och Jemen. Det är lätt att få bilden av att det bara blir värre och värre. Stämmer detta? Hur såg 2018 ut och vilka konflikttrender kan vi se över tid? Finns det ljusglimtar?

Talare är Marie Allansson, informatör vid institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Marie Allansson arbetar bland annat inom Uppsala konfliktdataprogram (Uppsala Conflict Data Program, UCDP), framförallt med fokus på Irak och Jemen.

UCDP är ett världsledande datainsamlingsprogram med fokus på både organiserat våld och arbete för fred. UCDP publicerar årligen en sammanställning i Journal of Peace Research och tillhandahåller även en öppen databas (ucdp.uu.se) med uppdaterad information om världens väpnande konflikter och organiserat våld.

Lunch kan köpas i restaurangen och tas med in till seminariet som hålls i den avskilda södra delen i restaurangen. Seminariet börjar klockan 11.30 och pågår en timme.

Vi är tacksamma för anmälan i vårt event på fredsinstitutets facebooksida eller till Susann Simolin (susann(at)peace.ax), men det går också bra att droppa in.

Kastelholmssamtalen 2019: Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll
onsdag, 06 februari 2019

När Ålands fredsinstitut för femte gången arrangerar Kastelholmssamtal om fred är temat "Demokrati, deltagande och det civila samhällets roll". Kastelholmssamtalen är återkommande samtal om fred, under beskydd av Finlands tidigare president Tarja Halonen. Samtalen hålls alltid i anslutning till Ålands demilitariseringsdag, som är den 30 mars. Samtalen 2019 hålls torsdagen den 28 mars. Moderator för samtalet är fredsinstitutets direktör, docent Sia Spiliopoulou Åkermark.

Kastelholmspanelen 2019

Paneldeltagarna 2019: Maud Olofsson (foto Patrick Trägårdh), Pär Stenbäck (foto Kevin Abosch), Li Bennich-Björkman och Göran Djupsund

Läs mer...
Lunchseminarium 23.1.2019. Professor Jan Sundberg: Det åländska självstyrets kvaliteter
fredag, 04 januari 2019

Sundberg lunchseminarium

Onsdagen den 23.1.2019 arrangerar Ålands fredsinstitut ett lunchseminarium där professor Jan Sundberg talar under rubriken "Det åländska självstyrets kvaliteter". Seminariet hålls klockan 11.30-12.30 i hotell Arkipelags restaurang.

Landskapet Åland, med sina knappt 30.000 invånare, har behörighet att stifta lagar och sköta sin egen förvaltning på ett stort antal områden. Det finns en del äldre studier om hur mikrostater styrs och administreras med begränsade resurser, men forskning saknas om hur självstyrda regioner med rätt att lagstifta klarar av den uppgiften.

I fallet Åland förhåller sig kärnstaten, det vill säga Finland, ofta övermodigt till hur lilla Åland sköter sin del av lagstiftningsbehörigheten. Frågan är om Åland är sämre än riket i att lagstifta och administrera eller om Åland har utvecklat kunnande och rutiner som riket kunde ta lärdom av? Har Åland tillräcklig beredskap att axla ett större politiskt och administrativt ansvar som landskapet yrkar i anknytning till reformeringen av självstyrelselagen?    

Jan Sundberg är professor emeritus i statslära. Han har varit verksam bland annat vid Helsingfors universitet och vid universitetet i Bergen. Sundbergs forskning har främst handlat om partier och partiväsendet. På seminariet presenterar han pågående forskning om det åländska självstyrets kvaliteter.

Lunch kan köpas i restaurangen och tas med in till seminariet som hålls i den avskilda södra delen i restaurangen. Seminariet börjar klockan 11.30 och pågår en timme. Vi är tacksamma för anmälan i vårt event på fredsinstitutets facebooksida eller till Susann Simolin (susann(at)peace.ax), men det går också bra att droppa in.

Praktikant sökes för våren 2019
tisdag, 18 december 2018

Praktik

Tycker du om att ordna seminarier, skriva informationstexter, layouta och publicera information online? Om du dessutom är intresserad av frågor om fred, säkerhet, minoriteter och självstyrelse har vi kanske praktikplatsen för dig!

Deadline för ansökan är 9 januari.

Läs mer...
Samarbete mellan Åland och utrikesministeriet under 20 år – ny rapport om jubilerande kontaktgrupp
måndag, 17 december 2018

Rapport Simolin 1 2018 web Page 01Kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering grundades 1998 och firar därmed 20-årsjubileum i år. Gruppen bildades efter att Åland länge efterfrågat en sådan grupp och utrikesministeriet med utrikesminister Tarja Halonen i spetsen omfattat idén. 

Kontaktgruppens syfte är att ”utveckla och öka Ålandsexemplets användning i internationella sammanhang samt … att också på annat sätt öka informationen om samt kontakterna till Åland”. 

Gruppen firade sitt 20-årsjubileum i Ständerhuset i Helsingfors den 14 december. På jubiléet talade två av gruppens grundare, president Tarja Halonen och tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson inför en inbjuden publik. Vid jubiléet presenterades också en rapport om kontaktgruppens första 20 år, som Ålands fredsinstitut har skrivit på uppdrag av kontaktgruppen. Rapporten presenterades av utredaren Susann Simolin.

Rapporten, som baseras främst på protokoll och intervjuer, visar att gruppen behållit sina syften och mål från starten, men att agendan har utvidgats och fokus skiftat över åren. När gruppen påbörjade sitt arbete låg fokus på internationella kontakter och på kris- och konflikthantering. På senare år har gruppens funktion som en kontaktyta mellan Åland och utrikesministeriet och ett forum för att diskutera löpande arbete med avtal, blivit allt viktigare.

Rapporten kan laddas ner här.

Läs mer...

FacebookTwitterLinkedin