Ålands fredsinstitut
The Åland Islands Peace Institute

Hamngatan 4
AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland
Tel. +358 18 15570
peace@peace.ax
Fler kontaktuppgifter

Fredsmuggar

Stöd fredsarbete. Muggen en Tjafsfri zon säljs till förmån for Ålands fredsinstitut.

Mer information här.

Ladda ner vår broschyr

foldersv

Svenska

Engelska

Ryska

Publikation om Ålandsexemplet

ALEX_Cover_72

Läs mer här.

Ålands medlingsbyrå

logo18lag

Del 3 i seminarieserien om EU - Webinarium 15.12 om lagberedningen på Åland
fredag, 04 december 2020

EU semi 15.12 kopia

Del 3 i seminarieserien ”25 år i EU – åländska erfarenheter” har titeln "EU och lagberedningen på Åland – vilka lärdomar?" och sänds  som webinarium tisdagen den 15.12.2020 klockan 13.00-14.00 på Zoom.

Lagberedningen är en viktig men ganska okänd del av landskapsregeringen. Lagberedarna har som en uppgift att bereda utkast på ny lagstiftning. Europeiska unionen använder sig av gemensamma regler som ett centralt verktyg i den europeiska integrationen. Hur har lagberedningen klarat av EU-rättens tillämpning sedan 1995? Innebär EU-rätten en krympning eller en expansion av Ålands behörigheter? På vilket sätt har lagberedningsarbetet förändrats över tid?

Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark berättar om preliminära slutsatser från en kommande rapport om lagberedningen och EU och diskuterar sedan tillsammans med Gunnar Jansson, vice häradshövding, tidigare riksdagsledamot och seniorrådgivare för Ålands fredsinstitut. Moderator är Wille Valve, lagtingsledamot, jurist och styrelseledamot för fredsinstitutet.

Välkommen att delta på Zoom: https://us02web.zoom.us/j/81254736394

Publiken kan ställa frågor via chattfunktionen.

Seminariet ordnas i samarbete med Mariehamns stadsbibliotek.

Åland har varit en del av Europeiska unionen i 25 år. Ålands fredsinstitut och ÅSUB har fått i uppdrag av Ålands landskapsregering att utreda EU-medlemskapets betydelse för Åland. Utredningen består av flera delar som presenteras i öppna seminarier hösten 2020 och våren 2021.

Ansök om att bli gästforskare hos fredsinstitutet
torsdag, 03 december 2020

Är du intresserad av frågor om autonomi, minoriteter, fred och konflikt och möjligheten att kombinera forskning och praktiskt samhällsengagemang? Är du nyfiken på livet på en ö mitt i Östersjön?

Välkommen att ansöka till vårt nya gästforskarprogram! Ålands fredsinstitut tar emot såväl yngre som mer seniora forskare, inom områdena juridik, fredsforskning, statsvetenskap, internationella frågor eller relaterade discipliner.

Deadline för ansökan är 15 januari 2021. Bli vår allra första gästforskare inom det nya programmet och få en inbjudan till Kastelholms fredssamtal, som kommer att äga rum på Åland i slutet av mars 2021. Tillkännagivandet av vår gästforskare görs vid ett festligt tillfälle i samband med detta och den efterföljande forskningsvistelsen varar upp till två månader.

Utlysningen på engelska hittar du här.

lillaholmen kamala kopia kopia

Läs mer...
Höstens språkpraktikant: Jessica Gregory
onsdag, 25 november 2020

jessicaJessica Gregory gör sin språkpraktik på fredsinstitutet från november till december. Hon kommer ursprungligen från North Carolina, USA och har en masterexamen i maskinteknik från Virginia Tech och Cornell University. På fredsinstitutet ska Jessica assistera med översättning till engelska av fredsinstitutets nya hemsida. Parallellt med praktiken undervisar hon i matematik på Högskolan på Åland. Jessica är intresserad av makroekonomi och miljöfrågor. På sin fritid njuter hon av utomhusaktiviteter, bland annat segling, trädgårdsodling och frisbeegolf. Jessica kom till Åland första gången 2014 för att besöka en kollega och träffade då sin nuvarande sambo, och nu lever och bor hon på Åland.

Webinarium 25.11 – Del 2 i seminarieserien om Åland och EU
torsdag, 12 november 2020

semiar banner

Den 25 november kl 13:00-14:30 ordnar ÅSUB seminariet "Ålands utveckling under tiden i EU: iakttagelser om befolkning, arbetsmarknad, utbildning och civilsamhället".

Seminariet är den andra delen i seminarieserien "25 år i EU - åländska erfarenheter",

Seminariet livesänds via Zoom.

Läs mer...
Rapport från konferens 22.10: Vad har Åland för behov av kunskap och hur gör andra regioner?
torsdag, 05 november 2020

Den 22 oktober 2020 ordnade nätverket för hållbar kunskapsutveckling (KUT-nätverket) en konferens med titeln ”Kunskap och forskning som motorer för regional utveckling och innovation”. På konferensen diskuterades dels vilket behov Åland har av stärkta strukturer för kunskapsutveckling och forskning, och dels vilka erfarenheter som finns i andra regioner. Talare från Sydtyrolen, Färöarna och Södra österbotten delade med sig av sina erfarenheter, och en panel med deltagare från det offentliga och privata Åland diskuterade Ålands behov och möjligheter.

Konferensen kan ses på fredsinstitutets youtubekanal.

Läs en sammanfattning av konferensen i pdf.

Kunskapens kväll kopia

Läs mer...
Militär utbildning på demilitariserade Åland?
måndag, 02 november 2020

får militärer utbildas2Är det förenligt med demilitariseringen att kustbevakare från Turkiet - troligen med militär grad - utbildar sig i sjöräddning på Åland? Det frågade sig fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark i en debattartikel publicerad i Ålandstidningen 28.10.2020. I en artikel publicerad 2.11.2020 kommenterar kansliminister Harry Jansson att man får dra lärdom inför liknande sammanhang i framtiden och att LR ska se över om någonting behöver justeras i handboken om Ålands demilitarisering och neutralisering från 2015.  

Läs Sia Spiliopoulou Åkermarks debattext i orginal i pdf.

Läs i Ålandstidningen (bakom betalvägg) "Turkiska kustbevakningen övar sjöräddning på Åland" publicerad 24.10 och dagens debatt 28.10.2020 "Får militärer utbildas på demilitariserade Åland?".

kustbevakarnas utbildning 

Konferens 22.10: Vad har Åland för behov av kunskap och hur gör andra regioner?
tisdag, 20 oktober 2020

Den 22 oktober klockan 10.00-15.00 ordnar KUT-nätverket (nätverket för hållbar kunskapsutveckling) en konferens med titeln ”Kunskap och forskning som motorer för regional utveckling och innovation”. På konferensen diskuteras dels vilket behov Åland har av stärkta strukturer för kunskapsutveckling och forskning, och dels vilka erfarenheter som finns i andra regioner. Talare från Sydtyrolen, Färöarna och Österbotten delar med sig av sina erfarenheter, och en panel med deltagare från offentliga och privata Åland diskuterar Ålands behov och möjligheter.

Konferensen som hålls den 22 oktober 2020, kl 10.00-15.00 på Ålands sjöfartsmuseum direktsänds på fredsinstitutets Youtubekanal. Frågor som du gärna vill ska tas upp i diskussionen skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fredsinstitutets Youtubekanal: https://www.youtube.com/channel/UCa-2SkoSQ25T81u_0oDWT6w

Fullt program här.

Kunskapens kväll ny kopia

Läs mer...
Newsletter/Nyhetsbrev 5/2020
tisdag, 20 oktober 2020

Contents

  • Online conference 22.10: Knowledge and Research as Motors for Regional Development and Innovation
  • Call for Interns at the ÅIPI in the spring of 2021
  • EU seminar series: 25 years in EU – experiences of Åland
  • And more ...


Innehåll

  • Konferens 22.10: Vad har Åland för behov av kunskap och hur gör andra regioner?
  • Praktik vid Ålands fredsinstitut våren 2021
  • Seminarieserie: 25 år i EU – åländska erfarenheter
  • Med mera ...

 

Read the newsletter here.

Läs nyhetsbrevet här.

Ny praktikant: Vilma Kallio
torsdag, 15 oktober 2020

vilma presentationJag heter Vilma Kallio och jag är informationspraktikant på Ålands fredsinstitut från oktober till december 2020. Jag studerar internationella relationer vid Lapplands universitet i Rovaniemi. Jag har specialiserad mig på frågor som gäller arktisk politik, ursprungsfolk och EU samt freds- och säkerhetsfrågor. Min magisteruppsats handlar om politisk försoning i Kanada. På fredsinstitutet assisterar jag med uppdatering av hemsidan, sociala medier och nyhetsbrev och hjälper också till med marknadsföring av seminarier och publikationer som handlar om EU-frågor. Jag assisterar också vid konferenser och presentationer samt vid behov också forskningsrelaterade uppgifter. Under praktiken har jag en möjlighet att lära mig mera om minoritetsfrågor och autonomi och kanske också få nya insikter om Arktis genom jämföresler med Åland.

Nobels fredspris 2020 - direktören kommenterar
fredag, 09 oktober 2020

Sia talarNobels fredspris år 2020 går till FN:s livsmedelsprogram för arbetet mot svält, bidrag till att skapa förutsättningar för fred i konfliktutsatta områden och för arbetet mot användningen av svält som ett vapen i krig och konflikt.

- Årets fredspris påminner oss om att det finns starka och konstruktiva krafter som samarbetar i syfte att skapa en mera rättvis, hållbar och fredligare värld. FN:s matprogram är en sådan för många dold hjälte. Trots att de inte får så stora rubriker i medier och plats i den allmänna debatten gör de ett stort, långsiktigt och framåtblickande arbete på många håll, säger fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark.

Läs hela hennes kommentar nedan.

Läs mer...

FacebookTwitterLinkedin